Jeśli zdecydujesz się otworzyć mini-piekarnię, ten artykuł może być bardzo przydatny. W nim dowiemy się, jak należy wykonać obliczenia wydatków i zysków, jaki sprzęt kupić i inne aspekty, których znajomość jest najważniejsza dla początkującego piekarza. Cała ta wiedza pomoże początkującemu piekarzowi opracować biznesplan: mini piekarnia będzie dobrze funkcjonować, jeśli od początku wszystko będzie jasno przemyślane.
Mini-piekarnia jako firma sama w sobie jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Rentowność mini piekarni ma raczej wysokie wskaźniki: średnio, jeśli zamierzasz sprzedawać chleb i inne różne wypieki, wynosi około 50%, ale jeśli tylko chleb, liczba ta spada do 20%. Oczywiście nie ma sensu ograniczać się do chleba: ciasta, bułki, rogaliki - ulubiona przekąska wszystkich, a popyt na te produkty jest stale wysoki.
Organizacja mini piekarni
Nazwa mini piekarni mówi sama za siebie. Jest to mała firma, która piecze i sprzedaje produkty piekarnicze. Mini-piekarnia może działać jako część supermarketów i może istnieć osobno. Pierwsza opcja zapewnia gwarantowaną sprzedaż. Jednak właściciele supermarketów często wolą organizować pieczenie chleba i ciast na własną rękę. Dlatego dla początkujących przedsiębiorców optymalne będzie otwarcie mini piekarni w oddzielnym pomieszczeniu. Istnieją opcje takie jak mini piekarnia w domu albo mobilna mini piekarnia , ale porozmawiamy o tym w osobnym artykule.
Więc zdecydowałeś: chcę otworzyć mini piekarnię ! Jesteś pełen emocji i masz pewność, że Twoje bułki będą najsmaczniejsze w mieście! Od czego zacząć?
Po pierwsze, określ formę własności swojej przyszłej działalności. Zazwyczaj jest to LLC lub SP. Jaka jest różnica, prawdopodobnie już wiesz. Opodatkowanie indywidualnych przedsiębiorców jest nieco prostsze (na razie), jednak w przypadku wszystkiego będą musieli odpowiedzieć całą swoją własnością. PI częściej otwierają się, gdy nie ma partnerów biznesowych. Jeśli istnieją, jest to lepsze niż LLC, w przeciwnym razie podzielenie zysku będzie bardzo problematyczne.
Po podjęciu decyzji o formie własności należy zarejestrować osobę prawną w urzędzie skarbowym. Jeśli jesteś już przedsiębiorcą, ale pracowałeś w innej dziedzinie, będziesz musiał zmienić swoje działania. W przypadku mini piekarni, jako główną działalność, wybierz produkcję, dodatkową - sprzedaż detaliczną. Jeśli zamierzasz piec i sprzedawać produkty w tym samym pokoju, kod 55.50 jest dobry - Działania restauracji i kawiarni.
Następnie zdecyduj się na opodatkowanie. Najprostszą opcją jest UTII, ale możliwość wykorzystania go do mini piekarni zależy od regionu. Jeśli zastosowanie UTII nie jest możliwe, wybierz STS w wysokości 6% (procent jest obliczany na podstawie całkowitego dochodu bez kosztów) lub 15% (dochód minus wydatki). Niezwłocznie po zarejestrowaniu osoby prawnej należy napisać oświadczenie o przejściu na uproszczony system podatkowy.
Teraz, gdy nudna papierkowa robota się skończyła, zaczyna się zabawa: trzeba znaleźć dobry pokój i kupić niezbędny sprzęt do pieczenia .
Kiedy wymyślisz takie pytanie, jak wynajęcie pokoju na mini piekarnię , pamiętaj, że będziesz sprzedawać swoje produkty w sklepie detalicznym konsumentowi końcowemu. Dlatego przepuszczalność ludzi powinna być wystarczającaaby zapewnić Ci przychody niezbędne do opłacalnej pracy. Ludzie często kupują świeży chleb w drodze do domu, ciasta i bułki - w porze lunchu w pracy. W dużych miastach kieruj się bliskością stacji metra, obecnością pobliskich centrów biurowych. W małym miasteczku nie koliduje z sąsiedztwem przystanków komunikacji miejskiej. Ogólnie rzecz biorąc, należy wybrać miejsce na mini piekarnię, biorąc pod uwagę specyfikę regionu i miejscowości. Dlatego przeanalizuj wszystkie oferty, porównaj ceny, warunki. Obserwuj pracę zawodników. Piwnica natychmiast znika: zabronione jest SES.
Obszar wymagany do zorganizowania mini pekanów wynosi około 150 kwadratów. Mogą pomieścić zarówno partię produkcyjną, jak i handlową. Wymagania dotyczące pomieszczeń są następujące: musi istnieć system kanalizacji, dostawa ciepłej i zimnej wody, wentylacja, magazyn i toaleta. Płytka obowiązkowa na ścianach i bielonym suficie: jeśli już jest - cóż, jeśli nie - będzie musiała dbać.
Pamiętaj, że zainwestowanie znacznych pieniędzy w budynek jest w pewnym stopniu niebezpieczne, jeśli planujesz go wynająć i nie odkupić. Może się zdarzyć, że właściciel nie jest bardzo przyzwoitą osobą i znacznie zwiększy czynsz po udoskonaleniu pokoju i uporządkowaniu. Takie sytuacje nie są rzadkie. Inna sprawa, jeśli lokal w twojej nieruchomości.
Po znalezieniu odpowiedniego pomieszczenia przydatne będzie sporządzenie mini projektu piekarniczego: co i gdzie się znajdzie. Dzięki takiemu pytaniu możesz skontaktować się z profesjonalistą lub samemu wymyślić układ, najważniejsze jest znać wymagania dotyczące umieszczania sprzętu do pieczenia .
Sprzęt do mini piekarni.
Porozmawiajmy teraz o tym, jak kupić sprzęt do mini piekarni. Aby założyć piekarnię, potrzebujesz maszyny do pieczenia chleba (500 000 rubli), miksera do ciasta (200 000 rubli), szafki do pieczenia (40 000 rubli), testera ciasta (20 000 rubli), stołu do cięcia ciasta (40 000 rubli) , mukoproseivatel (10 000 r.), wózek do pieczenia (10 000 r.). Ponadto, w zależności od twoich pomysłów, może być wymagany specjalny sprzęt (na przykład noże, wałki do ciasta francuskiegoitp.) Podaje się przybliżony, średni koszt wyposażenia mini piekarni (niewykorzystany). Razem około 800 tysięcy rubli. Jeden producent pieczywa piecze około 1500 kg produktów dziennie, więc na początkowym etapie nie musisz kupować dwóch pieców. Jeśli chcesz kupić używany sprzęt piekarniczy, będzie to oczywiście tańsze, ale wiesz, to wszystko na własne ryzyko. Nie będzie żadnych gwarancji.
Sprzęt piekarniczy - to nie wszystko. Oprócz tego będziesz potrzebował sprzętu handlowego: gabloty (jedna lub więcej), szafek do przechowywania produktów, kasy, skarbonki i sejfu na dokumentację. Wszystko to będzie kosztować około 30 000 - 40 000 rubli.
Zdobyłeś niezbędny sprzęt i przygotowałeś pomieszczenia do pracy. Będziesz musiał wydać zezwolenia . Będzie to kosztować około 50 000 rubli. Wymagane będą wnioski sanitarno-epidemiologiczne dotyczące produkcji i produktów. Opracowują Rospotrebnadzor na podstawie wyników badania. Konieczne będzie również uzyskanie certyfikatu dla produktów, kontaktując się z Federalną Agencją ds. Regulacji Technicznych i Metrologii. I jeszcze jeden ważny punkt, bez którego niemożliwe jest rozpoczęcie pracy, jest wniosek inspekcji pożarowej, że Twoja mini piekarnia spełnia wymogi bezpieczeństwa pożarowego.
Konieczne jest wcześniejsze określenie dostawców surowców. Mąka, cukier, sól, olej roślinny, margaryna, drożdże, różne dodatki do żywności ... Analizuj, jakie rodzaje pieczywa chcesz piec, dowiedz się przepisów na mini- piekarnię . Wtedy zobaczysz, jakiego rodzaju surowce są wymagane. Zapytaj o ceny od dostawców w swoim mieście, określ warunki pracy i dostawy. Nie zapominaj, że dostawca musi być niezawodny, aby nie dochodziło do przerw w produktach.
Praca mini-piekarni będzie oczywiście wymagać kompetentnego i sumiennego personelu. Kluczową postacią jest technolog: zależy on od jego kwalifikacji i umiejętności, czy konsumenci będą zadowoleni z wypieku. Oprócz technologa potrzebne będą piekarze i kasjerzy, a także sprzątaczka. Wszyscy pracownicy muszą mieć księgę sanitarną. Potrzebujesz księgowego - przekonaj się sam. Dla małych firm lepiej byłoby skorzystać z outsourcingu.
Zastanów się nad kwestiami reklamy. Często reklama mini-piekarni o wysokim budżecie nie jest opłacalna, ponieważ przynoszący jej wzrost przychodów nie zwraca kwoty zapłaconej za umieszczenie. Lepiej wynająć promotora lub rozprowadzać ulotki w skrzynkach pocztowych budynków mieszkalnych w Twojej okolicy. I nie zapominaj, że kupujący sami szybko rozpowszechniają informacje o Twojej piekarni. Oczywiście pod warunkiem, że jakość produktu jest najlepsza!