Jak wybrać blachy do piekarni lub cukierni?

Bez kategorii
7. Apr 2019
1519 views
Jak wybrać blachy do piekarni lub cukierni?

Zakres obecnie produkowanych tacek jest bardzo szeroki. Skupimy się tylko na tych typach tac, które są używane w produkcji piekarniczej.

Ostatnio piekarze nałożyli tylko 2 wymagania na ten ekwipunek piekarniczy - blachy do pieczenia powinny być mocne i niedrogie.

Obecnie sytuacja się zmieniła. Konkurencja na rynku piekarniczym staje się coraz bardziej zacięta. Teraz, nawet kupując blachę do pieczenia, musisz myśleć o takich kwestiach, jak wygląd produkowanego chleba; obniżenie kosztów produkcji; bezpieczeństwo pracy piekarza; zapewnienie jakości i bezpieczeństwa; zgodność z normami i wymogami środowiskowymi, estetyką i kulturą procesu produkcji itp.

Zapytaj gdzie pieczenie? Ponadto blachy do pieczenia są głównymi pośrednikami technologicznymi między piecem piekarskim a gotowymi produktami. Jakość gotowych produktów oraz ochrona pracy piekarza i czystość powietrza w piekarni oraz koszt energii i smarowania oraz kultura produkcji zależą od tac, których używasz w swojej produkcji. Dlatego możliwość wyboru właściwej patelni jest kosztowna.

Tace do pieczenia różnią się od siebie rozmiarem, metalem, z którego są wykonane, grubością metalu, wyglądem płyt, profilem, obecnością lub brakiem perforacji i powłoką nieprzywierającą . Wszystkie te parametry mają pewien wpływ na właściwości funkcjonalne blach do pieczenia, ale w tym artykule rozważymy tylko jeden parametr - rodzaj metalu i niewielki dotyk rozmiaru. Rozwój tematu będzie kontynuowany w kolejnych artykułach.

Rozmiar patelni zależy od wielkości paleniska pieca do pieczenia. W związku z tym nie ma wyboru. Wybór wielkości tac dokonano już po zakupie pieca. Jeśli rozmiar paleniska piekarnika jest zbyt duży, blachy do pieczenia są 2 razy mniejsze, dzięki czemu można umieścić 2 blachy do pieczenia dla jednej.

Co jest lepsze w tym przypadku? Mniejsze blachy do pieczenia są mniej ekonomiczne (wymagają więcej pracy i zwykle zawierają mniej półfabrykatów), ale łatwiej jest pracować z połówkami. Właściciele piekarni różnie traktują wybór wielkości blachy do pieczenia. Niektórzy mówią: „Potrzebuję dużych blach do pieczenia, mój piekarz jest silny, poradzą sobie!”, Inni wybierają blachy do pieczenia „połowy”, ponieważ „Mam dziewczyny pracujące w piekarni, źle je nosić ...”. Dlatego wybór zależy od tego, co myślisz o swoich pracownikach.

W przeciwieństwie do rozmiaru, materiał (metal) patelni ma być wybrany. To prawda, że ​​dokonanie tego wyboru nie jest łatwe. Zazwyczaj tace do pieczenia są wykonane ze stali węglowej, aluminium, alustilu (stopu aluminium i stali) lub (dość rzadko) ze stali nierdzewnej.

Każda opcja ma swoje zalety i wady.

Tace z metali żelaznych:

  • najtańszy (+)
  • ciężki (-), bardzo ważny parametr w przypadku stosowania wielkoformatowych blach do pieczenia
  • rdza (-)
  • można czyścić środkami zawierającymi kwasy lub zasady (+)
  • wypalić się stosunkowo szybko (-)
  • mają (w stosunku do aluminium) niską przewodność cieplną (nagrzewają się powoli), więc spód produktów jest gorszy niż pieczone, co jest bardzo ważne w przypadku małych kawałków (-)
  • mają wysoką przyczepność, dlatego bez warstwy sadzy - „kolor” i dobre smarowanie, przyklejają się do powierzchni patelni (-)
  • podczas operacji uzyskują niezbyt atrakcyjny wygląd (-)
  • mocniej niż aluminiowe patelnie, dzięki czemu mogą być cieńsze (+).

Wynik: 3 (+) i 6 (-).

 

Komentowane