Narodowe wypieki: jaki rodzaj pieczywa jest wypiekany w różnych krajach?

Bez kategorii
2. Apr 2019
1693 views
Narodowe wypieki: jaki rodzaj pieczywa jest wypiekany w różnych krajach?

Dzisiaj postanowiliśmy zorganizować małą wycieczkę i opowiedzieć wam, jaki rodzaj pieczywa jest pieczony w różnych krajach. Żaden posiłek nie jest kompletny bez świeżego i aromatycznego chleba. Wiele narodów ma swój własny przepis na chleb, który ma swoją oryginalną nazwę. Może niektóre z nich nie są ci znane.

Kuchnia włoska: focaccia (focaccia - „chleb pieczony w palenisku”).
Włoski chleb w formie pszennych tortilli. Pieczone są zarówno z ciasta drożdżowego, jak i przaśnego, z nadzieniem (najczęściej z serem) i bez niego, słone i słodkie. Klasyczna receptura Focaccia zawiera 3 główne składniki: mąkę pszenną, wodę, oliwę z oliwek. Niektóre przepisy zawierają również mleko. Focaccia jest również pieczona z oliwkami i różnymi pikantnymi ziołami (rozmaryn, szałwia, bazylia, oregano).

Kuchnia austriacka: Bretsel (Brezel)
Jest to produkt w formie precla przedstawiony na znakach austriackich piekarni i cukierni. Technologia gotowania zawiera jeden interesujący punkt. Przed pieczeniem surowy precel umieszcza się na krótki czas w słabym roztworze alkalicznym sodu. Osiąga to charakterystyczny brązowy kolor i oryginalny smak sody. Nowoczesne bretsele posypane makiem, sezamem, słonecznikiem i pestkami dyni oraz słodzone. Istnieje wiele przepisów z różnymi dodatkami, nawet jak plasterkami sera i kiełbasy.

Kuchnia niemiecka: pumpernikiel
Jest to pełnoziarnisty chleb żytni z dodatkiem pełnych ziaren. Różni się bardzo ciekawą i nietypową technologią gotowania. Ziarno wstępne moczone w gorącej wodzie przez noc. Pumpernickel wypalano w temperaturze 200 stopni C, a następnie pozostawiono w piecu na dzień, przy stopniowo zmniejszaniu temperatury. Taki chleb może być przechowywany w szczelnym przykryciu przez kilka miesięcy, a w puszkach nawet do 2 lat.

Kuchnia francuska: brioche (une brioche)
To jest słodki, syty chleb. Przepis zawiera drożdże piwne i masło, rodzynki i posiekaną czekoladę. Brioszki są pieczone we Francji od XVIII wieku. Oryginalność przepisu polegała na tym, że pieczone ciasto drożdżowe, ugotowane na cieście, zostało umieszczone na jeden dzień w zimnym miejscu, powstrzymując tym samym wzrost. Następnie ciasto zostało umieszczone w dość ciasnej formie. W rezultacie wzrósł bardzo szybko, a nie kopułą, ale w postaci kilku piłek. Liczba kulek odpowiadała liczbie cięć wykonanych podczas testu. Klasyczna metoda przygotowania brioche obejmuje formowanie 6 okrągłych kawałków, które są pieczone razem przed pieczeniem. Współcześni piekarze stosują prostsze technologie.brioche

Kuchnia fińska: Reykäleipä („Chleb”)
Jest to okrągły chleb żytni o średnicy około 30 cm i grubości około 3,5 cm. W środku płaskiego pieczywa znajduje się otwór o średnicy 5 - 6 cm, czasem do ciasta dodaje się trochę mąki pszennej. Wcześniej taki chleb był pieczony kilka razy w roku i przechowywany, zwisający z sufitu chaty. Jedli zwykle z mlekiem i masłem.Reykäleipä

Kuchnia meksykańska: tortilla (tortilla - „małe ciastko”)
Produkt w postaci cienkich ciast. Ciasto powstaje z mąki pszennej lub kukurydzianej. Tortilla jest podstawą różnorodnych potraw. Na przykład burrito to nadzienie zawijane w tortillę (zazwyczaj mięso, fasola, pomidory, awokado, ser, warzywa, przyprawione kwaśną śmietaną i salsą). A taka potrawa jak fajita implikuje osobną dostawę tortilli i nadzień: możesz wybrać dowolną z nich. Tortilla jest również podawana jako dodatek do dań głównych, zamiast zwykłego chleba.tortilla

Kuchnia izraelska: challah
Ten produkt ma postać warkoczyków. Wierzący jedzą chałkę tylko w soboty, w szabat. Klasyczna receptura obejmuje dużą liczbę jaj, a także mąkę pszenną, wodę, cukier, sól, drożdże. Nowoczesne przepisy pozwalają na zmniejszenie liczby jaj lub ich brak; Mąkę pszenną można zastąpić mąką razową i pełnoziarnistą. Miód jest czasami dodawany zamiast cukru. Przed pieczeniem powierzchnia warkocza jest rozmazana jajkiem, dzięki czemu produkt nabiera pięknej złotej skorupy. Gotowa chała posypana makiem lub sezamem.challah

Kuchnia turecka: simit
Produkt ma postać okrągłego bajgla z sezamem. Przepis jest dystrybuowany w innych krajach - Grecji, Bułgarii, Serbii. Simit zazwyczaj podaje się na śniadanie na herbatę, oddzielnie z dżemem lub serem. Charakterystyczną cechą tego chleba jest niezwykle chrupiąca skórka. Ciasto przygotowuje się najczęściej z mąki pszennej. Bajgiel przed pieczeniem posmarowany syropem winogronowym i zwijany w sezam. Simit jedz w dzień gotowania.simit

W przyszłości przygotujemy szczegółowy materiał na temat wszystkich wymienionych produktów chlebowych, skupimy się na przepisach i technologii produkcji. Być może niektórzy piekarze planują po prostu rozszerzyć zasięg swojej działalności, a pieczenie tradycyjnych chlebów z różnych narodów świata może ich zainteresować.